Start
Kommande aktiviteter
Om oss
Hyr Bygdegården
Bli medlem
Arkiv
Välkommen till Byalagets hemsida.
För att se vad som hänt under året klicka på arkiv.
Byalaget och BIK har under flera år samarbetat med Stena Recycling och samlat metallskrot i en container uppställd i byn. Byborna uppskattar återvinning på hemmaplan och byalagets och BIKs kassor får ett välbehövligt tillskott. Men vad händer med skrotet som hämtas i byn?

Eftersom det i containern finns många olika material och olika material som sitter ihop, måste skroten sorteras. Först åker allt ner i en stor kvarn som krossar det till, som störst, knytnävsstora bitar. En fläkt suger sedan upp lättare material som trä, gummi och textil samt grus och annat skräp. Trä, textil och gummi går som bränsle till värmeverken, grus och sten till anläggningsarbeten.

Små lätta metallbitar som sugits upp av fläkten sorteras ut. Det tunga materialet passerar magneter som skiljer ut järnet. 70% av skrotet är järn som kan gå direkt till stålverken.
Material som inte är magnetiska fortsätter genom olika bad där en del flyter på ytan och en del sjunker till botten. Till sist har man sorterat ut rostfritt stål, koppar, aluminium och magnesium. Det kan dessutom finnas andra råvaror i små mängder som kan skiljas ut i en fortsatt process.

Metallskrot lämpar sig mycket bra för återvinning och kan i princip återvinnas oändligt många gångar. Exempel på användningen av järn som förädlas i stål- och smältverk är tunnplåt i bilar och bjälkar till broar. Rostfritt stål tål tuffa miljöer och används bland annat i den kemiska industrin.
Koppar leder elektricitet bra och finns i kablar och andra el- och elektronikprodukter.

Aluminium leder också elektricitet bra och har låg vikt. Återvunnet aluminium finns i elledningar, dryckesburkar och flygplanskroppar.

PS. Skrotinsamlingen 2016 inbringade 7 256 kr

Vad händer med skroter?

Gården är stängd
tills vidare

Gilla oss på Facebook Barkhyttans Byalag

I samarbete med